loading...
loading...

Tərkibində ZÜLAL Olan Məhsulları TANIYIN!

loading...

Tərkibində ZÜLAL Olan Məhsulları TANIYIN!

 

 
Aile.fenomen.az saytı məlumat verir ki,


Orqanizmimizin hava qədər zülala da ehtiyacı vardır.Bu faydalı madddənin hesabına orqanizmin maddələr mübadiləsi prosesi, inkişaf prosesi, vitamin və mineralların daha yaxşı mənimsənilməsi prosesi daha fəal olur.Necə düzgün şəkildə qidalanmaq olar ki, orqanimzə lazım olan qədər zülal ehtiyatı daxil olsun?


Qidanın tərkibində olan bütün proteinləri onları aldığımız mənbəyə uyğun olduğunu ( heyvan yaxud bitki mənşəli ) ayırmaq lazımdır.


Bu aşağıda sadalanan məhsullar zülalların orqanizmimiz tərəfindən sovrulma ardıcıllığıdır:


Mərcimək və paxlanın tərkibində mal əti və donuz ətinin tərkibində olan qədər zülal ehtiyatı mövcuddur.Tərkibində bol şəkildə zülalın olduğu məhsullardan biri də yumurta və süd məhsullarıdır.Onlardan sonra isə tərkibində bol şəkildə zülal ehtiyatı olan məhsullar sırasına quş əti, balıq əti, paxlalı məhsullar və çərəzlərdir.


Hansı məhsulları tərkibində zülallar var ?


Zülalın əsas mənbəyi heyvan mənşəli məhsullar hesab olunur : ət ( mal əti, donuz əti ), yumurta, kəsmik və başqa süd məhsulları, quş əti, balıq və balıq məhsulları.
Çərəzlər və tumlar da tərkibində bol şəkildə zülal olduğu üçün mənbə hesab edilə bilər : fındıq, yerfındığı, kedr fındığı, balqabaq tumu, günəbaxan tumu və s.
Paxlalı bitkilərin tərkibində bol miqdarda zülallar vardır : paxla, noxud, mərcimək, soya və s.


Çovdar çörəyi, buğdanın sərtdənli növlərindən hazırlanmış makaronlar da zülallarla zəngindir.


 Tərəvəzlər içərisindən isə ən çox xiyar, kabak, kartof, brüssel kələmi, incir, avakado və s. tərkibində vardır.


Tərkibində bol miqdarda zülal olan məhsullar


Quş əti - 17 - 22 qr ( 100 qr məhsul üçün )
Ət  - 15 - 20 qr
Balıq əti - 14 - 20 qr
Balıq məhsulları - 15 - 18 qr
Yumurta - 12 qr
Sərt pendir - 25 - 27 qr
Kəsmik - 14 - 18 qr
Paxlalı məhsullar - 20 - 25 qr
Çərəzlər 15- 30 qr

 

loading...
Oxşar xəbərlər