Qaraciyər və ürək üçün faydalı nəhəng giləmeyvə
Qarpız tək dadlı desert deyil. Bu giləmeyvə sağlamlığımız üçün olduqca faydalı məhsuldur. Qarpızın sağlamlıq üçün faydaları arasında: - Antioksidantlarla zəngin olan qarpız orqanizmdə qocalma prosesləri ləngidir. - A vitamini ilə zəngin olan qarpız görməni yaxşılaşdırır. - Qarpızın tərkibində olan fol turşusu (B9) qanyaratma sistemi üçün çox vacibdir, orqanizmdə zülalların mənimsənilməsini yaxşılaşdırır, immun və ürək-damar sistemlərinin normal fəaliyyəti üçün vacibdir. Həmçinin bu vitamin dölün ana bətnində normal inkişafına kömək edir. Bu səbəbdən hamilə qadınlar qarpızı öz qidalanmasına daxil etməlidir. - Maqneziumla zəngin olan qarpız əzələ və sinirlərin normal fəaliyyəti üçün vacibdir. Ürəyimiz də əzələdir. Maqnezium ürəyin normal fəaliyyəti üçün ən vacib minerallardan biridir. - Həmçinin maqnezium əla antidepressantdır. Bu səbəbdən əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmaq və stresi azaltmaq üçün tez-tez qarpız yeyin. - Sübut olunub ki, qarpızda çoxlu miqdarda olan likopin maddəsi kişilərdə prostat vəzi xəstəliklərinin qarşısını alır. - Qarpız sidikqovucu təsirə malikdir, böyrəkləri, sidik kisəsini təmizləyir, ödemlərlə mübarizə aparır, ürəyə olan gərginliyi azaldır. - Qarpız həm azkalorilidir, həm də insanda tez toxluq hissi yaradır. Bu səbəbdən diyetoloqlar qarpızı tez-tez pəhrizlərə daxil edirlər. - Su ilə zəngin olan qarpız (85-90% qədər) orqanizmi maye ilə təmin edir. 1-2 dilim sərin qarpız susuzluqdan mübarizədə ən yaxşı vasitədir. - Qidalı liflər və pektinlə zəngin olan qarpız bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qəbizliyi aradan qaldırır, orqanizmi ziyanlı maddələrdən təmizləyir. - Qarpız cinsi istəyi artırır. - Qarpız qaraciyər üçün ən faydalı məhsullardan biri sayılır. (saglamolun.az)