Kökəlmək istəyənlər üçün XÜSUSİ MENYU
İndiyə qədər "Necə arıqlayaq?” mövzusunda tövsiyələr çox eşitmişik. Bu gün isə bir çoxlarını düşündürən belə bir sual var - "Necə kökəlim?”.
Araşdırmalara görə, kökəlməmək problemi əsasən kişilərdə yaşanır. Qadınlarda da eyni problemə rastlana bilər. Unutmayın, alınan kalori sərf edilən kaloridən çox olarsa, kökələ bilərsiniz.
Maddələr mübadiləsi səhərlər sürətli işləyir, axşama doğru isə yavaşlayır. Maddələr mübadiləsinin yavaşladığı saatlarda yediyiniz yeməklər sizə daha çox çəki qazandıracaq.
Kökəlmək istəyənlərə bu arzusunu gerçəkləşdirmək üçün bəzi tövsiyələr təqdim edir.
Səhər yeməyini ötürməyin, mütləq yeyin
Hər səhər mütləq yemək yeyin. Səhər yeməyini erkən saatlarda etməniz eyniylə balaca körpə kimi ideal bədənə qovuşmanıza yardım edəcək. Balaca dilim çörək+kolbasa, ya şirin kökə ilə ötüşdürməyin.
Axşam meyvə və salat yemək
Axşam meyvə və salat yeyirsinizsə, kökəlməyi unudun. Çiy olan bu qidalar həzmi çətinləşdirdiyi üçün gecə rahat yatmanızı əngəlləyər.
Axşam çox gec yatmaq
Əgər siz saat 23:00 -02:00 saatlar arasında yatmırsınızsa, o zaman kökəlməyi unudun. Kökəlməniz üçün bu saatlar arasında yatmalısınız.
Kökəlmək üçün yeməklərə kiçik miqdarda atılan kətan toxumunun qısa müddətdə faydasını görəcəksiniz.
"Nə gəldi yemək, təki ağzım işləsin” üsulu ilə kökəlmək mümkün deyil. Bunun yerinə həcm olaraq kiçik, amma tərkibi kalorili olan yeməklər daha təsirlidir.
Səhər yeməyindən sonra 2 əsas yemək 2 ara yemək ən ideal qidalanma şəklidir. Bu qidalar zamanı protein və karbohidrat qəbuluna diqqət edin.
Qidalanma tövsiyələri:
Səhər yeməyinə 1 dilim taxıllı çörək və fıstıq əzməsi əlavə edin.
Ara yeməklərdə qoz, fındıq, badam, quru ərik, fıstıq, şokolad yeyin.
Sobada qızardılmış kartof, toyuq, balıq, süd, pendir, qatıq kimi qidalara üstünlük verin.
Şəkər tərkibli içkilər yerinə təzə sıxılmış meyvə suları, süd için.
Özəlliklə axşam saatlarında kökəlmək üçün çörək, makaron, plov yeyin.
Yediyiniz şirniyyatın enerji dəyərini artırmaq üçün içinə 2 qaşıq qoz əlavə edin.
Səhərlər çay yerinə südün içinə 1 çay qaşığı bəhməz qataraq için.
Yeməklərdə ədviyyat istifadəsini artırın. Özəlliklə nanə, qırmızı bibər kimi ədviyyatlar iştahaçıcıdır.
Suyu yeməklərdən sonra için.
Kökəldən qidalar:
Yulaf əzməsi
Üzüm suyu
Quru üzüm
Quru ərik
Susam
Balıq yağı
Fındıq yağı
Kətan toxumu
Quzu ciyəri
Yumurta
Kərə yağı
Ananas suyu
Alma suyu
Qoz
Avokado
Çörək
Qara düyü
Kökəldən menyu
Səhər: 60 qr tam yağlı pendir, 1 ədəd qaynamış yumurta və ya qayğanaq, 5 ədəd zeytun, 2-3 dilim çörək, 1 çay qaşığı bal/qaymaq, 1 stəkan tam yağlı süd
Ara yemək: 1 ovuc qoz-badam, 1 kasa tam yağlı yoqurt
Günorta: 120 qram qızardılmış toyuq, ya da balıq, 2-3 dilim çörək, 1 kiçik kasa zeytun yağlı salat, 1 stəkan ayran
Ara: 1 stəkan meyvəli milkshake ya da meyvə aromalı süd, 1 ovuc badam ya da fındıq
Axşam: 1 qab qurupaxlalı yemək ya da 120 qr qızardılmış ət, 1 qabaq plov, ya da tərəvəz souslu makaron, 1 kasa qatıq
Ara: 1 pors südlü şirniyyat, 1 ovuc fıstıq
//lent.az