ÖMRÜ UZADAN QİDALAR
Aile.fenomen.az saytının bu məlumatı sizə yediyiniz qidaların özəllikləri ilə daha yaxından tanış edəcək.
Moruq – qanda şəkərin miqdarını stabilləşdirən ən yaxşı vasitədir.Moruqda diabetdən müdafiə olunaraq, qanda şəkərin miqdarına nəzarət edən insulin maddəsi var.
Sarımsaq – prostat xərçəngi üçün müalicəvidir.Sarımsaqda olan komponentlər bu xərçəngin yaranma riskini 50% azaldır.
Yaşıl və ağ çay – bağırsaq xərçəngindən qorunmaq üçün yaxşı vasitədir.Gündə 1 fincan bu çayın qəbulu bağırsaqda 2 dəfə bu xəstəliyin yaranma riskini azaldır.Bu çayda olan atioksidantlar xərçəng qəfəslərinin inkişafını dayandırır.
Yerkökü – dərinin üçün kök çox faydalıdır.ABŞ – ın xərçəng xəstəliklərinin tədqiqatı İnstitutunun alimlərinin araşdırmasına görə karotin adlandırılan maddə ən çox kökün tərkibindədir və bu da dəri xərçəngi riskini 6 dəfə azaldır.
Balıq və balıq məhsulları – ürək və ürək xəstəlikləri üçün xeyirlidir.Bir sıra ət məhsulları yedikdə qanda xolesterinin miqdarı yüksəlir və bu ürək üçün ziyandır.Lakin, balıq ətində Omeqa 3 yağı vardır ki, bu da ürək qan – damar sisteminin işinin sürətləndirilməsində çox gözəl rol oynayır.
Kartof – qan təzyiqinin tənzimləyicisidir.Kartof yemək ( 400 qr. bişirilmiş kartof kifayətdir ) qanda təzyiqin düşməsinə kömək edir.
İspanaq – ispanaq və latuk salatı görmə və göz üçün çox xeyirlidir.Milli Sağlamlıq İnstitutunun araşdırmasına görə, lütein ( göyərtidə yaşıllıqda olanmaddədir ) qəbul edən insanlarda sarı ləkə 43% ehtimalda daha az yaranır.
Qəhvə - beyin işləməsinin ən yaxşı stimulyatorudur.Qəhvə 90 dəqiqə ərzində gümrahlıq və bol əhval – ruhiyyə verir,Səhərlər 1 fincan qəhvə Alçqeymer xəstəliyini 60% azaldan antioksidantlarla zəngindir.
Mal əti - ətdə olan dəmir maddəsi canlanmanı sürətləndirir və saçın artımına yardım edir.Mal əti saç tökülməsinin qarşısını alan, sink maddəsi ilə zəngindir.